Barış İçin Akademisyenlerin "Bu suça ortak olmayacağız" bildirisini imzaladığı için İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Prof. Dr. Nihal Saban’ın avukatı Metin İriz, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof Dr. Türkan Yalçın’a başvurarak, Terörle Mücadele Kanunu'nun 7/2. maddesiyle ilgili olarak “bilimsel mütalaa” aldı.
Yalçın, bildiri metni, akademisyenler hakkındaki iddianame ve Nihal Saban'ın savunmasının özetinin de yer aldığı bilimsel mütalaasında ifade özgürlüğü ve "eleştiri hakkı" ile TMK'nın 7/2. maddesi arasındaki ilişkiyi tartıştı. Bildiride geçen ifadelerin "terör örgütünün söylemlerine, jargon ve üslubuna benzediği”, "bildirinin zamanlaması" gibi gerekçelerin suçun unsurlarının oluştuğu konusunda somut, maddi delillere dayanan gerekçeler olmadığını vurgulayan Yalçın, şüphe yok edilmeden, varsayımlara dayanılarak kurulan bir hükmün doğruluğu vicdani kanaatle gerekçelendirilemeyeceğini belirtti.
Ceza Muhakemesi Kanunu'nun "Cumhuriyet savcısı, katılan, vekili, şüpheli veya sanık, müdafii veya kanunî temsilci, yargılama konusu olayla ilgili olarak veya bilirkişi raporunun hazırlanmasında değerlendirilmek üzere ya da bilirkişi raporu hakkında, uzmanından bilimsel mütalaa alabilirler" şeklindeki 67/6. maddesi kapsamında hazırlanan bilimsel mütaalaya https://www.dusun-think.net/dosya/rapor/adsiz-doku776man.pdf adresinden erişebilirsiniz.
14.01.2019
bianet.org